Hvordan jeg lærer kinesiske tegn/kanji

Hvordan jeg lærer kinesiske tegn/kanji

Kinesiske tegn kan fort virke umulig å lære seg, men frykt ikke. Som med alt annet finnes det (flere) gode måter å gjøre det på.

Som for mange av tingene jeg lærer meg har jeg lagd systemer for å gå igjennom, lære og huske kinesiske tegn. Metoden jeg bruker er en liten miks av egene erfaringer, ting jeg har lest om hukommelse og ting om spesifikt om å lære tegn. Prosessen er i utgangspunktet helt lik for japanske (kanji) og kinesisketegn/ord (t). Forskjellen ligger vell heller i det at språkene er forskjellige i utgangspunktet, så uttale, ordstruktur ol. må huskes på ulik måte mens tegnene selv kan memoriseres likt.

Prosessen

Grovt sett kan metoden brytes opp i de følgende delene:

 1. Bryte tegnet opp i grunnleggende komponenter
 2. Finne hver komponents mening
 3. Gjør meningen om til et mentalt bilde du assosierer den med
 4. Sett sammen bildene til en helhet
 5. Bruk loci metoden til å lagre bildet en plass i hodet ditt.

I praksis sitter man ofte med en tegnliste man vil lære seg. Da er det ofte mer hensiktsmessig å bryte opp, biledgjøre og sammensette alle tegnene og deretter bruke loci metoden på alle etter tur. Når jeg gjør dette går jeg igjennom bildene en gang mens jeg plasserer dem rundt, deretter går jeg over hele listen på nytt for å forsterke bildene jeg satt ut i runde.  Dette gjør selve huskeprosessen sammenhengende og derfor fungerer den bedre.

Eksempel

Vi kan for eksempel se på tegnet for du; 你. Dette består av tre komponenter:

Tegn-eksempel-spr-ksprek-1


For å huske dette kan du se for deg en liten mann med et lokk på hodet (hatten hans) som drar deg i skolissen mens han maser: du! du! du! dududududu...

Dårlige bilder

Når jeg så har klart å putte tegnet inn i hukommelsen, venter jeg litt, deretter tester jeg meg selv for å se hvilke bilder som fungerer og hvilke som trenger justeringer. Dette er viktig! Dårlige bilder kan være av flere typer:

 • svake bilder - bilder som ikke sitter fordi de ikke var huskbare nok, og
 • bilder som er vanskelige å tolke - du husker kanskje bildet men du klarer ikke å finne tilbake til tegnet/betydningen

Begge disse typene er like skadelige, og må rettes opp før du sitter igjen med en assosiasjon som er feil og som du heller ikke får fjernet så lett.

Deretter da... Blir de der for alltid liksom?

Hadde det bare vært så enkelt, men akk nei. Du må konstant teste deg selv og hukkomelsen din for å sørge for at du faktisk er i stand til å reprodusere det du har lært deg over tid.

Til dette bruker jeg Anki, et lynkortprogramm som erstatter papirkortene. Det skal sies at Anki er et ganske komplisert/nerdede program med mange innstillinger, men er du serriøs med kinesisk er det verdt innvesteringen.

Mange mener såkalt SRS (Spaced Repetition Software) -  Anki er en SRS - ikke er så nyttig for å huske vokabular. Grunnlaget er at det fort kan bli veldig tankeløst og slitsomt å gå igjennom de mange kortene etter en stund. Personlig mener jeg at de fleste problemene kan rettes opp i med rette innstillinger i Anki. Men det er et godt poeng at man må passe på så man ikke blir slavebundet av systemet man selv har skapt.

Neste nivå

Et annet poeng er at det kommer en tid for å begynne å eksponere seg selv for ekte materiale; bøker, filmer, lyd, opptak ol. Når den tiden kommer så repeterer du materialet passivt gjennom disse aktivitetene og da blir Anki ol. overflødig bortsett fra for nye ord du lærer mens du leser/holder på.

Det er jo her man gjerne vil oppholde seg. Når man kan konsummere innhold og gjennom det først å fremst lære men også repetere kunnskap.

Hele smørja (TLDR;)

 1. Bryte tegnet opp i grunnleggende komponenter
 2. Finne hver komponents mening
 3. Gjør meningen om til et mentalt bilde du assosierer den med
 4. Sett sammen bildene til en helhet
 5. Bruk loci metoden til å lagre bildet en plass i hodet ditt.
 6. Legg tegnet inn i Anki el.
 7. La Anki teste deg over tid
 8. Rydd opp i Anki etterhvert
 9. Gå over til ekte materiale: les, hør, se; repeter slik morsmålstalende gjør det
 10. Start med 1. for tegn du ikke kan

Så, det var det, Da var det bare å sette i gang.

Send meg gjerne en melding på Messenger, Twitter eller hva som helst egentlig. Jeg vil gjerne høre om hvilke metoder du bruker/har brukt, kanskje har du noen tips til meg også?


Ressurser

Metoden forutsetter at du kan de grunnleggende tegnkomponentente. Å lære seg disse er noe av det første man burde gjøre når man starter å lære seg tegn. Disse går nemlig igjen så ofte at du sparer deg selv for tonnevis med huskearbeid på lang sikt:

Disse artiklene er anbefalt lesing for serriøse kinesisk/japansk studerende:

Vis kommentarer